Vissza

Magyar éremeső Belgiumban, az I. Belga Nemzetközi Teqball Openen

Április 5 és 7. között került megrendezésre a Belga Teqball Szövetség szervezésében az I. Belga Nemzetközi Teqball Open, amely az év első FITEQ által is elismert tornája. A tornán Európa legjobbjai, többszörös világ- és Európa-bajnokok, világranglista éllovasok csaptak össze egymással a bajnoki címekért.

undefined

A 107 sportolót felvonultató Teqball Openen több kategóriában is felborult a papírforma, de talán leginkább a férfi páros, azaz a királyszámban született meglepetés. A Wavréban megrendezett verseny a FITEQ új szabályrendszere szerinti IV. versenykategóriába sorolandó, az új rendszer még fontosabbá teszi a világranglista pontok gyűjtögetését, hiszen akár több kisebb torna megnyerésével is közelíteni lehet a WR éllovasokhoz. A szervezők a klasszikus 5 kategória mellett lehetőséget teremtettek a versengésre a legfiatalabbaknak, az U19-es korosztálynak is, ahol végül két dán fiatalember, Saxe Paarup-Clausen és Magnus Aagaard Madsen döntőzött (előbbi jött ki győztesen a találkozóból), valamint a székely Góbék Teqball Team fiatal tehetsége, Gergely Péter ért fel a dobogó legalsó fokára, aki korábban az Infinity Teqball kiválóságát, a 2023-as Országos Junior Bajnokunkat, Hercegfi Mátét múlta felül a bronzmeccsen. 

Női egyéniben a favoritok magabiztosan jutottak tovább a KO-szakaszba, bár Vicsek Nóra – aki főként párosban ért el nagyszerű eredményeket, mint például a 2023-as Teqball-világbajnokság ezüstérme vagy a 2023-as madridi bajnoki cím – megdöbbentette a francia Amelie Juliant, aki főleg egyéniben és vegyesben brillírozik. A kategória döntőjébe jutott magabiztos játékkal 2021-es egyéni világbajnokunk, Izsák Anna, akinek az Európa-bajnok Barabási Kingával kellett szembenéznie a döntőben. Anna hozta is az első szettet, majd az Európa-bajnok válaszolt rá egy 2. szettes győzelemmel, ekkor következett a döntő összecsapás, melynek végén a marosvásárhelyi kiválóság győzedelmeskedett. A bronzmeccset a dán Nanna Lind Kristensen szerezte meg. 

undefined

A férfiaknál Sipos Árpád (Puskás Akadémia), Hegedűs Ábel (Infinity Teqball) és feltörekvő tehetségeink közül, Tóth Benjámin Patrik (Rába ETO) és Levik Boldizsár (Rába ETO) próbált szerencsét a világ- és Európa-bajnokokkal (Györgydeák Apor, Adrian Duszak) tarkított mezőnyben. A kategória első meglepetése volt, amikor a negyeddöntőben Lionel Beyer búcsúztatta az aktuális világbajnok, Adrian Duszakot. A következő "felfordulást" Tóth Benjámin okozta azzal, hogy a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Hugo Rabeux felett aratott győzelmet egy 3 szettes, fergeteges mérkőzésen. Benjámin már többször bizonyította, hogy a nagyok között van a helye, hiszen tavaly legyőzte az aktuális világbajnokot is, így minden okkal feltételezhetjük, hogy hamarosan ő is trónkövetelő lesz. A kategóriát a világ- és Európa-bajnok székely Györgydeák Apor nyerte, aki Lionel Beyer fölött aratott 2 szettes győzelmet. 

undefined

Magyar lányaink domináltak a női párosban is, hiszen a kategória döntőjében a Péchy Petra és Vicsek Nóra kettős csapott össze a többszörös Teqball Tour győztes Ács Krisztina & Kota Gabriella duóval. A világbajnoki ezüstérmesek egy háromszettes összecsapáson hódították el az idei első bajnoki címet. A bronzérmet a dán Nanna Lind Kristensen / Mira Fænø Dahlmann összeállítás szerezte meg. 

undefined

Vegyes párosban ismét a mieink voltak a fölényben. Négy (és fél) duónkból három sikeresen vette csoportját és jutott az egyenes kieséses szakaszba, majd egészen az elődöntőkig. Az egyik ágon Kota Gabriella és Katz Balázs találkozott a francia Rabeux / Julian duóval, a másik oldalon a világbajnoki bronzérmes Bányik Csaba és Ács Krisztina nézett szembe Péchy Petrával és Blázsovics Ádámmal. Kotáék 2:0-ás szett győzelmekkel jutottak túl francia vetélytársaikon. A magyar összecsapás talán a torna egyik leglátványosabb és fordulatosabb meccsét hozta, hiszen mindkét duó tudása legjavát beleadva küzdött a továbbjutásért, ami végül Bányikék (2:0) győzelmével zárult. A döntőben hasonló izgalmakat élhettek át a szurkolók, hiszen a két magyar duó már számtalanszor mérkőzött meg egymással és mondhatni ki-ki mérkőzések vannak a hátuk mögött. A 3 szettig húzódó kiélezett küzdelmet ezúttal Ács Krisztina és Bányik Csaba nyerte. A bronzérmet Péchy és Blázsovics szerezte meg a Rabeux / Julian kettős felett. 

undefined

A királyszámnak is nevezett férfi páros kategóriában 4 magyar összeállítás indult a bajnoki címért. Az U19-es nemzetközi torna ezüstérmes magyar duója, Levik Boldizsár és Tóth Benjámin Patrik remek teljesítménnyel a legjobb 8-ig menetelt, ahol viszont farkasszemet kellett nézniük a kategória óriásaival, a világ- és Európa-bajnok Bányik / Katz kettőssel. A fiatalok szépen helyt álltak, de ezúttal még nem jött el az ő idejük és Bányikék jutottak az elődöntőbe. A másik ágon az idei év legígéretesebb duója, a 4x-es világbajnok Blázsovics Ádám és a világ- és Európa-bajnok Györgydeák Apor küzdött vállvetve, akik domináns játékkal jutottak szintén az elődöntőig. Ott (a hosszas sérüléséből visszatérő) a francia Julien Grondin / Franczuk Bartlomiej kettős várt rájuk, akik nem tudták megakadályozni a székely-magyar kettős fináléba jutását. 

undefined

undefined

Nem túlzás kijelenteni, hogy talán az év egyik legjobban várt összecsapása jött össze a kategóriában. Az újonc duó vitte tovább energiáját és berobbantak a mérkőzésbe, mely egy első szettes győzelmet eredményezett számukra. Hamar érkezett a válasz az aktuális világbajnokoktól és szinte esélyt sem hagyva döntötték a mérleg nyelvét a saját oldalukra, így következhetett a mindent eldöntő utolsó szett. Blázsovicsék fergeteges teljesítményt nyújtva, Bányik hatalmas ütéseit hárítva megnyerték a szettet és ezzel az év első hivatalos FITEQ versenyét. Ezzel Blázsovics Ádám megszerezte 49. nemzetközi torna (hivatalos FITEQ által elismert)  győzelmét és már csak 1 győzelem választja el az 50. diadaltól.

A következő megmérettetés április 13-án a lengyelországi Kobylkában lesz, amely egy V. kategóriás esemény. 

Link: https://www.fiteq.org/events/410/details

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók:

  • Teqball Belgium 
  • Góbék Teqball Team