Vissza

Ezúttal aranyérem nélkül tértek haza sportolóink Csingtaóból

A Teqball World Series versenysorozat soron következő állomása július 19-21. között Kínába vezetett, Csingtaó városába. A helyszín nem volt ismeretlen, hiszen a tavalyi évben egy Teqball Tour keretein belül láthattuk sportágunk elitjét az asztaloknál. 

A három napos eseményen a sportolók női és férfi, valamint vegyes páros kategóriákban mérhették össze tudásukat. Magyarországot a Rába ETO kiválóságai, a világ- és Európa-bajnok Bányik Csaba & Katz Balázs duó és a többszörös nemzetközi tornagyőztes Ács Krisztina & Kota Gabriella kettős képviselte. 

Női páros

A női mezőny 4 csoportra oszlott, köztük a magyar kiválóságok mellett az aktuális világbajnoki címvédő thai duóval. A Kota & Ács kettős szépen vette a csoportkörök akadályait, majd ráfordult az egyenes kieséses szakaszra, amit hasonló dominanciával folytatott. Az elődöntőben 2 szettes győzelmet arattak a thai Seesawad/Homdee duó felett, amelynek eredményeként a végső mérkőzésre készülhettek. 

A döntőben a már jól ismert címvédő Wongkhamchan/Kuntatong kettőssel néztek szembe a magyar lányok. Derekasan küzdöttek, szorosan igyekeztek tartani a thaiokat, ám végül ismét alulmaradva hagyták el a kontinenst (12:7; 12:8), azonban az ezüstérem mellett remek tapasztalatot is gyűjthettek arról, hogy hányadán állnak a thai klasszisokkal. 

Eredmény: 

1. Suphawadi Wongkhamchan & Jutatip Kuntatong (Women’s Thai Teqball Club, Thaiföld)

2. Kota Gabriella & Ács Krisztina (Rába ETO, Magyarország) 

3. Jariya Seesawad & Areeya Homdee (Chiangmai Sports Club, Thaiföld)

3. Samah Shakir Abed & Zahraa Alshammati (Irak) 

undefined

Férfi páros

A királykategóriaként is emlegetett férfi páros is 4 csoportban zajlott. Top favoritként érkeztek fiaink, hiszen a világ- és Európa-bajnoki cím mellett a tavalyi évben Csingtaóban is tornagyőzelmet ünnepelhettek. Mellettük számos thaiföldi kihívó és helyi tehetség sorakozott fel. A magyar sztárok végig nagy tempót diktálva jutottak el az elődöntőig, ahol azonban a torna legnagyobb meglepetésével szembesülhettek, hiszen két szettben szenvedtek el egy váratlannak mondható vereséget a thai Thaosiri/Chanliang kettőstől. Természetesen a thai duó előéletének részletezéséhez hozzájárul, hogy Vietnámban egészen a döntőig meneteltek, az elődöntőben legyőzve az összesen 5 világbajnoki címmel rendelkező Blázsovics/Györgydeák kettőst. 

Ezen a tornán tehát Bányik Csabának és Katz Balázsnak be kellett érnie egy bronzéremmel. 

Eredmény: 

1. Boonkoom Tipwong & Phakpong Dejaroen (Police Thai Teqball, Thaiföld) 

2. Sorrasak Thaosiri & Jirati Chanliang (Navy Thai Teqball, Thaiföld)

3. Bányik Csaba & Katz Balázs (Rába ETO, Magyarország)

3. Marek Pokwap (TEQnical Warsaw Academy, Lengyelország) & Ilyés Szabolcs (Góbék Teqball Team, Románia)

undefined

Vegyes páros

A vegyes párosra volt a legnagyobb kereslet a sportolók köreiben, amely állítást alátámasztott az indulók létszáma is. A 8 csoportban küzdő mix duók közül csoportgyőztesként jutott tovább mindkét magyar formációnk. Ács Krisztináék már az elődöntőre készülhettek a negyeddöntőben aratott győzelmüket követően, miközben Kota Gabrielláéknak komoly gondja akadt a Thongkot/Tipwong összeállítással, akik végül megálljt parancsoltak a döntő szettben a mieinknek. 

A csingtaói elődöntő gyakorlatilag megegyezett a 2023-as Teqball Világbajnokság elődöntőjével vagy az idei év júniusában megrendezett vietnámi világkupa döntőjével, hiszen Bányikéknak Dejaroenékkel kellett összecsapniuk. Ezúttal a vb elődöntő eredményével zárult a találkozó és a thai címvédők folytathatták tovább a trófeáért folyó küzdelmet, míg az Ács & Bányik kettős egy bronzéremmel fejezte be tornát. 

A kategória döntőjét az extrém időjárási körülmények miatt végül nem játszották le a csapatok, így két első hely került kiosztásra. 

Eredmény:

1. Suphawadi Wongkhamchan & Jutatip Kuntatong (Women’s Thai Teqball Team)

1. Sudarat Thongkot (Chonburi Sports School Club, Thaiföld) & Boonkoom Tipwong (Police Thai Teqball)

3. Ács Krisztina & Bányik Csaba (Rába ETO, Magyarország)

3. Areeya Homdee (Chonburi Sports School Club, Thaiföld) & Sorrasak Thaosiri (Army Thai Teqball, Thaiföld) 

undefined

A torna legjobb női sportolója Suphawadi Wongkhamchan lett, aki az idei évben 2. alkalommal nyerte el a címet. A férfiak mezőnyében Boonkoom Tipwongot illette meg ez a cím. 

Gratulálunk sportolóinknak a sikeres helytállásért és további sikeres évet kívánunk! 

A következő World Series állomás ismét Kínába látogat, ezúttal Peking ad majd otthont a rangos eseménynek szeptember 20-22. között. Azonban a versenyszezon még folytatódik a nyáron is.

Nemzetközi versenyek: https://www.fiteq.org/events/international

  • Augusztus 17. OSYR KOBYŁKA TEQBALL CUP IV (LENGYELORSZÁG)
  • Augusztus 24. LITHUANIAN TEQBALL OPEN - 2ND STAGE (LITVÁNIA)
  • Augusztus 30 - Szeptember 1. SANTARÉM INTERNATIONAL TEQBALL CUP (PORTUGÁLIA)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Magyar Teqball Szövetség / Blázsovics-Petri Zsófia /  

Fotók: Teqball / Flickr